Hva gjør fargene med rommet?

Rommet påvirkes i stor grad av fargene. Derfor er det viktig å være litt bevist på hvordan du innreder med farger. Her får du noen tips, triks og fakta som du kan ta frem ved behov.

Hvordan påvirker fargene rommet
1 Farger påvirker romfølelsen i boligen. Bruker du lyse farger, vil veggene visuelt skyves ut i rommet. Motsatt vil mørke farger trekke veggene inn.

2 I små rom bør du holde deg til ton-i-ton farger fremfor kontrastfarger. Det gir et roligere uttrykk og får rommet til å virke større.

3 Bruk fargene for å oppnå balanse i rommet. En god regel er at gulvet skal være mørkest, veggene lysere og taket lysest. Et hvitt tak gir følelse av økt høyde. Ved å beholde gulvlistene lyse og så nær veggfargen som mulig, blir vegghøyden ytterligere understreket. Er det høyt under taket, kan du male det i en mørk farge for å få det til å virke lavere.

Hva gjør fargene med rommet

4 En trang gang vil virke bredere hvis endeveggene blir malt i en mørk, varm farge, og sideveggene i en blekere nyanse. Denne teknikken kan også få et rektangulært rom til å se firkantet ut.

5 Gjenstander du gjerne vil skjule, som radiatorer og innebygde skap, vil bli mindre tydelige hvis du maler dem i samme farge som veggene rundt.

6 Motsatt kan du la peisen, en bokhylle eller et stort møbel bli midtpunktet i rommet ved å male veggen bak/rundt i en mer fremtredende farge enn de andre veggene.

Hva gjør fargene med rommet

7 Tenk på hvordan rommet er plassert i forhold til dagslyset. Nordvendte rom har et kaldt lys, og en varm farge vil få det til å føles lunere. Sørvendte rom er varme og solfylte og trenger kanskje å kjøles ned med en litt kaldere tone.

8 Farger forandrer seg med lyset og med andre farger de settes sammen med. Test derfor alltid fargen før du går i gang med å male hele veggen. Mal et lite felt på veggen, eller mal på en papirlengde som du flytter rundt. Da kan du se hvordan malingen blir påvirket av de ulike lysforholdene. Velg farger som fungerer med både dagslys og kunstig belysning. Husk at fargene alltid vil bli mørkere når de tørker.

9 En farge som aldri blir umoderne er hvit. Den finnes i flere nyanser enn noen annen farge. Hvite vegger er flatterende til møbler i alle farger fordi de er naturlige lysreflektorer. Men det er viktig å vite at en ren, hvit farge kan hoppe ut mot deg som enhver annen sterk farge. I Norge vi har et naturlig, kaldt lys, så det kan være lurt å velge en varm hvittone.

Hvordan påvirker fargene rommet

10 Moderne interiører har ofte halogenlys som kan virke kaldt sammenlignet med lyset fra glødelamper. Du kan kompensere for dette ved å velge en varmere hvitfarge på veggene.

11 Alle farger forsterker seg når de kommer på store flater. Du bør derfor velge én nyanse lysere på fargekartet enn den tonen du egentlig vil ha.

12 Blank eller matt maling? Blank maling får bedre fram struktur og mønster, mens den matte skjuler det du ikke vil ha fram.

Bevisst fargebruk

Bevisst fargebruk

  •  Hvilken farge, hvor hen, hvor mye? Fargene påvirker rommet i stor grad