Pusse opp på hytta?

På tide å oppgradere hytta? Har du lyst til å gjøre noe med gulvet, pusse opp eller bytte ut de gamle møblene og kanskje la veggene få seg et malingsstrøk? Vi deler våre beste tips og råd!

Nordmenn elsker å pusse opp. De senere årene har interessen for å oppgradere også hytta økt betraktelig. Vi vil ha det fint, koselig og personlig – også på hytta. Heldigvis er det fullt mulig å ta vare på tradisjoner og den gode hyttekosen, samtidig som man moderniserer.

pusse-opp-på-hytta
Bilde Tyrilin. Farge 25 Lys Skumring på vegg, samt Trestjerner Gulvolje farge 2032 Naturell brun på gulv.
Pusse opp på hytta?
Tak10 Kalkhvit, vegg interiørbeis 14Varde. Foto: Pål-Harald Uthus

Legg en plan for oppussingen av hytta

Fra gulnet panel og mye bondefarger har hyttetrendene de senere årene bevegd seg mot mye naturfarger. Vårt beste råd før du starter med hytteoppussingen er å gjøre grundige forundersøkelser og legge en plan for oppussingen, slik sikrer du gjør valg som passer sammen og som du vil trives med i flere år fremover.

Vi vil råde deg til å ta utgangspunkt i fargene du finner i naturen rundt hytta og din personlige smak. Still deg også følgende spørsmål: Hva skal fremheves og hva skal tones ned? Hvilken stemning ønsker du i rommet? Hvor i terrenget ligger hytta og hva slags stil foretrekker du? Hvordan er takhøyden og hvilke møbler skal du innrede med?

Malte flater, f.eks kjøkkeninnredning eller vinduskarmer i kombinasjon med transparent utrykk gir en flott kontrast. Hytter ved sjøen har generelt lettere og lysere utrykk enn hytter på fjellet eller i skogen. Uansett er det viktig at det har en helhetlig god plan, som også gjenspeiler utvendig fasade og terreng.

Tips, råd og inspirasjon til hytteoppussingen

Vi i Happy Homes er lidenskapelig opptatt av oppussing og det å skape personlige hjem og hytter som gjenspeiler personligheten til menneskene som bor der. Les videre for våre beste tips og råd – og ikke glem at du kan besøke din nærmeste Happy Homes butikk for personlig veiledning angående ditt prosjekt.

Pusse opp på hytta?
Vegg og tak: Tyrilin Interiørbeis 30 Musikk.

Oppussing av hytte: vegger

Panel er det mest brukte veggmaterialet på norske hytter. Panel er ekte og levende, og det endrer utseende med tiden. Dersom det er umalt endrer fargen seg etter årstidene. Litt morsomt er det også å tenke på at treverket faktisk trekker seg sammen og utvider seg gjennom sesongene. Derfor er det smart å behandle panelet på en tørr årstid, da det er sammentrukket.

Panel kan helt fint forbli ubehandlet, men det vil da gulne og bli mørkere med årene. I tillegg er det vanskeligere å holde ubehandlet panel rent. Det finnes ulike måter å behandle panel på:

Pusse opp på hytta?
Vegg: Tyrilin Interiørbeis 25 Lys Skumring, Tak: Tyrilin Interiørbeis 29 Hvit

Interiørbeis

– utmerket på nyere panelvegger

Interiørbeis egner seg ypperlig hvis du har nytt panel som ikke har gulnet veldig. Interiørbeis er en vanntynnet, matt oljebeis velegnet til bruk innendørs. Beisen innfarger og fremhever treets naturlige struktur, og gir en nydelig glød og et flott fargespill. Den er nærmest luktfri og tørker hurtig. Dessuten er et strøk mer enn nok!

Interiørbeisen inneholder lysfilter og motvirker gulning, og den kan blandes i mange ulike farger. Merk at interiørbeisen ikke egner seg på gulnet eller mørknet panel. På grunn av pigmentene vil gulnet panel bli ganske mye mørkere med interiørbeis.

Ellers er det greit å vite at interiørbeisen er velegnet til bruk i tak og på møbler – enkelt og lettvint når du skal pusse opp hytta!

Se filmen for nærmere forklaring:

Interiørvoks

– for en penere overflate og enkel rengjøring

Interiørvoks bruker du på toppen av beisen dersom du ønsker en flate for enklere renhold, mer lød og mer glans. Blant annet på kjøkkenbenken er det smart å bruke voks. Interiørvoksen er 100 % naturlig og kan også brukes på ubehandlet panel for beskyttelse og mer glans, som en impregnering. Merk at fargen vil endre seg med tid og lys.

Pusse opp på hytta?
Vegg 25 Lys Skumring interiørbeis Foto: Pål-Harald Uthus

Panelbeis

– visker ut spor etter tidens tann

Panelbeis kan du bruke på gammelt, gulnet og mørkt panel. Beisen er spesialutviklet for å friske opp gammelt, gulnet panel og for å viske ut spor etter møbler og tidens tann. Dersom du er usikker på om panelet på hytta er behandlet tidligere, er det greit å vite at panelbeisen også er velegnet på tidligere behandlede underlag av furu og gran.

Pusse opp på hytta?
Veggen er beiset med ett strøk Tyrilin Panelbeis i farge 107 Vette.

Panellysner

– for et naturlig, lyst uttrykk

Dersom du har gulnet panel som du ønsker å lysne, er panellysner en ideell løsning. Produktet er en vanntynnet overflatebehandling som inneholder voks, olje, UV-filter og antioksiderende midler som effektivt beskytter treverket mot videre gulning. Påfør ett eller to strøk etter hvor lyst resultat du ønsker. Resultatet avhenger av utgangspunktet, men panelet får et naturlig uttrykk og blir ikke hvitskuret.

Før du påfører panellysner, er det viktig at du vasker vegger og tak godt med interiørrens. Dette vil fjerne støv og skitt, samt åpne porene i treverket. Dersom du opplever en fiberreisning etter vask: slip lett over før du påfører produktet.

Pusse opp på hytta?
Pusse opp på hytta?

Panelhvit

– når du vil ha det hvitere, men ta vare på trestrukturen

Når du ønsker et hvitt, men transparent uttrykk på gammelt, gulnet hyttepanel, er panelhvit løsningen. Panelhvit kan brukes uavhengig av hvilken behandling treverket har fått tidligere. Dersom panelet er behandlet fra før, vil det være en hinne utenpå treverket som hindrer god inntrenging av ny beis. Tyrilin Panelhvit er spesialutviklet til bruk nettopp på behandlet og ubehandlet, gulnet treverk. Påfør ett eller to strøk, avhengig av hvor hvitt du vil ha det. Vask med interiørrens før påføring, er avgjørende for et godt og jevnt resultat.

Pusse opp på hytta?
Det tidligere oljede panelet er her gitt ett strøk med Tyrilin Panelhvit. Ved et trylleslag er soverommet blitt en frisk og luftig opplevelse.

Maling

– for friske, «nye» vegger

Malt panel er nydelig, og det er uendelig med farger å velge blant. På hytta foretrekker de fleste et rolig uttrykk – da hytta er et sted for avslapning. Da gjelder det å velge farger uten for mye kulørstyrke og med en del sort i. Happy Homes har spennende fargekart med farger som trygt kan kombineres sammen. Fargekart finner du i din nærmeste Happy Homes butikk.

Dersom panelet er malt fra før, holder det med to strøk. Dersom treverket er ubehandlet, eller beiset er det viktig med to strøk kvist og sperregrunn før du påfører to lag med maling. Bruk maling som er beregnet for panel, for eksempel Jotun Lady Supreme Finish 15.

Tapet

– enklere enn man skulle tro

Veggene i hytter og fritidsboliger som befinner seg på steder uten de altfor store temperatursvingningene, kan fint tapetseres. Tapet skaper en helt særegen personlighet, underbygger stil og skaper en fin kontrast til andre veggmaterialer. Dagens tapeter er dessuten enkle å legge. Du smører lim på veggen og tapetet settes tørr opp i limet.

Pusse opp på hytta?
Nostalgisk utrykk på hytta med tapet. Foto:Per Erik Jæger, Ifi

Tapetsere lett som bare det

Pusse opp gulvet på hytta

Gulvet har mye å si for helhetsuttrykket. Derfor velger mange ved oppussing av hytta også å gjøre noe med gulvet.

Pusse opp på hytta?
Parkett 1 stav er flott å legge på hytten. Vegg: Tyrilin Interiørbeis 22 Stubbe. Tak: Tyrilin Interiørbeis 25 Lys Skumring.

Dersom du har furugulv på hytta, kan det fint oljes, beises, lysnes, lakkes eller males. Ellers er det stadig flere som velger å legge parkettgulv på hytta – enten trestavs eller enstavs. Keramisk flis er praktisk i vindfang og laminat eller vinylklikk er også velegnet som hyttegulv.

Pusse opp på hytta?
Gulvet kan også males. Frode Larsen/Tyrilin. ifi.no

Tenk igjennom hva du forventer av gulvet når det gjelder slitestyrke, komfort og estetisk uttrykk og tilpass veggmateriale og farger til gulvet. Ikke glem at gulvet er rommets viktigste flate!

Se mer om hva som er forskjellen på de ulike gulvene.

Trenger du råd til oppussingen av hytta?

Vi håper denne artikkelen gjorde deg enda mer motivert til å ta fatt på oppussingsarbeidet! Også må du huske på at vi i Happy Homes mer enn gjerne hjelper deg med personlige råd og veiledning til oppussingen av din hytte. Besøk eller kontakt din nærmeste Happy Homes butikk!